Groupe de travail SAT-COVID-19

  • 10 septembre 2020

    Psychosocial risk in the workplace are defined as factors related to work organization, management practices, working conditions and social relationships which increase the likelihood of adverse effects on the physical and psychological health of workers exposed (INSPQ, 2016). In the context of a pandemic that significantly affects the usual working conditions, many of these risks may be exacerbated. It is therefore recommended to: 1) Be attentive to the presence of these risk factors and then 2) implement as soon as possible preventive actions that can mitigate their impact on the psychological and physical health of workers (mental health problems, musculoskeletal disorders, cardiovascular diseases, work accidents).

  • 8 septembre 2020

    This information sheet is intended for employers and workers of different educational settings (preschools, elementary and secondary schools, colleges and universities) as well as those in settings offering vocational or general training to adults. It offers recommendations to prevent the transmission of COVID-19 and thus protect the health of all staff members, including teachers, professionals, support and management staff, etc. This information sheet does not apply to pupils, students and trainees who are not covered by Québec’s Occupational Health and Safety Act (LSST).

  • 8 septembre 2020

    Cette fiche s’adresse aux employeurs et aux travailleuses des haltes-garderies communautaires. Elle offre des recommandations pour prévenir la transmission de la COVID-19 et ainsi, protéger la santé de l’ensemble des travailleuses de ces milieux.

  • 28 août 2020

    Ces mesures s’appliquent lorsque la transmission communautaire est confirmée par les autorités de santé publique. Selon les connaissances actuelles, la COVID-19 peut être transmise par des personnes asymptomatiques, porteuses de la maladie. Par conséquent, des mesures préventives sont recommandées en tout temps.

    Toute reprise des services non essentiels doit être effectuée de sorte que la transmission de la COVID-19 soit contrôlée. Afin d’éviter une reprise de la transmission, plusieurs conditions décrites ici doivent être respectées.

    Les mesures de prévention recommandées par le gouvernement pour la population générale et les...

  • 28 août 2020

    Ces mesures s’appliquent lorsque la transmission communautaire est confirmée par les autorités de santé publique. Selon les connaissances actuelles, la COVID-19 peut être transmise par des personnes asymptomatiques, porteuses de la maladie. Par conséquent, des mesures préventives sont recommandées en tout temps.

    Toute reprise des services non essentiels doit être effectuée de sorte que la transmission de la COVID-19 soit contrôlée. Afin d’éviter une reprise de la transmission, plusieurs conditions décrites ici doivent être respectées.

    Les mesures de prévention recommandées par le gouvernement pour la population générale et les...

  • 25 août 2020

    Cette fiche s’adresse aux employeurs et aux travailleurs des milieux d’enseignement préscolaires, primaires, secondaires, collégiaux et universitaires, de même qu’à ceux des milieux offrant de la formation professionnelle ou générale aux adultes. Elle offre des recommandations pour prévenir la transmission de la COVID-19 et ainsi, protéger la santé de l’ensemble du personnel y compris les enseignants et professeurs, les professionnels, le personnel de soutien et d’encadrement, etc. Cette fiche ne concerne pas les élèves, les étudiants et les stagiaires qui ne sont pas visés par la Loi sur la santé et la sécurité du travail.

  • 21 août 2020

    This document presents the preventive measures to be applied by delivery workers (packages, restaurant delivery, groceries, etc.) in order to protect the health of employees and those who frequent the workplace. These measures apply when sustained community transmission has been confirmed by public health authorities.

  • 21 août 2020

    This document presents the preventive measures to be applied by employers and workers in shops and stores in order to protect the health of employees and customers who frequent the trade. These measures apply when sustained community transmission has been confirmed by public health authorities.

  • 21 août 2020

    This document presents the interim recommandations for Agricultural Workers in Crop and Livestock Production, in order to protect the health of employees and those who come into contact with the workplace. These measures apply when sustained community transmission has been confirmed by public health authorities.

  • 21 août 2020

    These recommendations take into account the importance of maintaining the essential food production chain while aiming at optimal protection of workers. These measures apply when sustained community transmission has been confirmed by public health authorities.

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